fredag 26. november 2010

Om den kinesiske trafikken

…kan det sies så mangt. Det er mulig de var tidlig ute med å finne opp hjulet i Kina, på den annen side er det enda ingen her som har skjønt hva blinklyset skal brukes til. Trafikkregler er noe det står om i en bok, men den er ikke blitt lest i samme grad som Maos lille røde. Bremser finnes, men kineserne foretrekker å bruke hornet. La oss ta noen eksempler:
Om man sitter i en bil og vil skifte fil, må man for all del ikke finne på å bruke det beryktede blinklyset. Da når nemlig han som ligger litt bak deg i fila ved siden av å tette luken slik at du i hvert fall ikke får skiftet fil. Bedre er det å kaste seg over rattet og sørge for at man får et hjul over i det andre feltet, slik at han bak MÅ bråbremse og slippe deg frem. Muligens velger han å tute litt, men det er ikke en sinna-tut slik man finner dem i Norge.
Hva gjelder tuting er det noe man som sjåfør burde bedrive mest mulig. Om det er noen foran deg, tut! Om det er noen i det feltet du vil inn i, tut. Om noen skal til å gå over gata noen hundre meter lenger fremme, tut. Om ingen finnes rundt deg, tut.
En annen flott ting med hornet er at den kan forlenge grønne lys. Det norske drosjegrønne lyset, også kalt gult, er mange nyanser unna. Her er det slik at om man ankommer et lyskryss der det nylig er blitt rødt kan man bare legge seg over hornet og tråkke klampen i bånn og satse på det beste.

1 kommentar: